tick 30 dagars öppet köp tick Lågprisgaranti tick Snabb Leverans tick Alltid 39kr frakt rating

Spionkameror på film

Det finns otaliga filmer där spionkameror spelar en väsentlig roll för handlingen. Vi älskar att hänge oss åt spännande filmer och finns en spionkamera med i den så brukar vi - på sant svartvitt Hollywoodmanér - sluta oss till antingen den ena eller andra gruppen, dvs. antingen tycker vi att spionkameran är bra, eller så är den omoralisk och dålig.

Exempel på populära filmer där övervaknings- och spionkameror har varit en viktig krydda är:

  • Homeland: Amerikansk, prisbelönt TV-serie som handlar om CIA-agenten Carrie Mathison, som flera gånger låter installera spionkameror i misstänktas hem.
  • Enemy of the State: Ett viktigt mord begås spelas in på film och planteras i en ovetande mans ägo.
  • Thelma & Louise: De två kvinnorna som lämnat sina gamla liv bakom sig hamnar i trubbel, vilket filmas av övervakningskameror.
  • The Truman Show: Ovetande om läget är Trumans hela liv riggat som reality-TV.
  • V for Vendetta: I en framtidsbild av England filmas allt av övervakningskameror.
  • American Pie: Huvudrollsinnehavaren riggar i en scen ur denna film upp en webbkamera för att låta sina vänner se på när han har sex med sin tjej. Av misstag livesänder han akten och hela skolan får ta del av den (inte så) privata stunden.

Som synes går det att använda spionkameror ur många vinklar och med många grepp, både på film och i verkligheten. Det är förstås viktigt att man inte överträder några lagar när man använder sin spionkamera.

Dokumentärfilmer

Spionkameror har använts av dokumentärfilmare länge. Vissa vilda djur är extremt skygga, men genom att rigga en dold kamera i dess naturliga habitat så kan man ändå lyckas fånga dem på film.

Nyligen gjordes ett sådant försök av BBC-filmare i Arktis. Man monterade köld- och slittåliga kameror på isattrapper och styrde dem med fjärrsändare. Isbjörnar är inte bara relativt sällsynta, de är också väldigt farliga. Med dessa kameror kunde man filma både isbjörnshonor och deras ungar helt nära och utan att störa dem i sin naturliga miljö - och utan att utsätta någon för fara.